Gensynet i Sydney
Afsked med familien i Perth
Tiden naermede sig til afsked med familien i Perth, hvor vi nu havde tilbragt 5 uger og det har baret vaeret saa dejligt at besoege familien, have en fast base og foele sig lidt "hjemme" for en tid. Vi naaede ikke at se alt det vi gerne ville, saa vi bliver jo nok noedt til at vende frygteligt tilbage en gang ved lejlighed
Nu rejser jeg (Louise), jo med en fedtsyl, saa derfor havde vi fundet nogle billige billetter videre til Sydney, hvilket betoed, at vi skulle flyve lige efter indtagelsen af champagnen, dvs. nytaarsdag... 
 
Gensynet med den traette familie
Efter 4 timers flyvning og med en tidsforskel paa 3 timer +, landede vi i Sydney lufthavn kl. 22.30 d. 1/1-2006. Og vores sedvanelige held var med os, for det foerste meldte de ud med, at Sydney d. 1/1 havde slaaet varmerekorden med 45 grader den dag, men at det nu var begyndt at blaese op, og regn og skyer var ved at blaese ind og senere skylde det varme vejr vaek (hvilket det ogsaa gjorde...)
Derudover havde alle taxichauffoerer valgt at holde fri ovenpaa nytaarsaften, saa vi stod i koe i naesten en time, for at faa en taxi ind til byen. Og det var bare det sidste vi havde lyst til, da vi vidste, at Alice og Steen sad og ventede paa os inde paa hotellet.
Da vi endelig kom frem var det et meget glaedeligt gensyn - det var dejligt at se dem igen! - og det var et laenge ventet gensyn med Alice og Steen, da vi endelig bankede paa deres hotel doer sent om aftenen d. 1/1, og det var svaert at holde taarerne tilbage for visse af os. Dette selvom vi paa en maade ikke rigtig syntes vi havde vaeret vaek fra hinanden saa laenge alligevel. Det er ligesom om, at intetnettet og telefonen goer, at fire maaneder ikke bliver saa lange igen. Men det var rigtig dejligt at se hinanden igen.

 
Men de var traette de to gamle liv, saa det blev da til en lur eller to paa sengen i ny og nae 🤩

Sydney by
Vi boede de to foerste naetter paa et meget dyrt hotel (Ibis), i den "smarte" del af Sydney Darling Harbour, saa derefter tog vi ned paa et motel i The Red Light District, hvor priserne var meget mere spiselige, og kvinderne paa gaden var billige.
Sydney er en storby som alle andre, udover de forskellige sevaerdigheder som jo selvfoelgelig skal ses, er vi nu ikke specielt solgte i Sydney.


Vi tog en tur med den ”ringbane” der loeber rundt om det centrale Sydney og hoppede saa af paa de stationer vi syntes var spaendende. Alice og Dan tog en tur op i Sydneys tv-taarn, hvorfra de havde en fantastisk udsigt over byen.

Men det mest fantastiske for Dan og Steen var, at de fandt en katolsk klub, hvor de ved at tegne et gaestemedlemskab, kunne saette sig ind og drikke billig oel og spise billig mad, alt medens Alice og Louise gik paa shopping (saa i sidste ende blev det dyrere for dem, end hvis de gik med og holt fast i kreditkortene).

 

Taxierne i Sydeny er enormt dyre (danske priser), saa vi bevaegede os pr. gaaben rundt. Vi skraaede igennem den store botaniske have ned til Operahuset, hvilket var enormt flot. I traerne sad flagermusene i kaempemaessige klaser (faktisk saa mange, at regeringen nu har besluttet at faa antallet reduceret), og om aftenen floej de i en lang bred, sort stime henover byen og ud til bjergene, for at maeske sig i frugtraerne. Om aftenen kom de store hvide papegoejer og satte sig overalt paa graesplaenen i parken.

Operaen
Dan havde en lille julegave til sin svigermor - fire billetter til Sydney operaen, og saa var det ovenikoebet til premieren paa hendes ynglingsopera Madam Butterfly.

Moderen kunne ikke holde igen paa taarerne da Dan praesenterede hende for julegaven (billetterne til operaen), det var en meget stor ting for hende – den bedste gave vi overhovedet kunne give hende.

 

Saa d. 5/1-06 moedte vi alle op i operaen i vores vandresandaler og rejsetoej og fulde af forventning - en kanon oplevelse!!
Alice kan selv staa for den videre vurdering, da det jo er hende der er kenderen.
Blue Mountain
Vi tog en tur i 4WD op for at se Blue Mountain - og som de havde sagt i vejrudsigten regnede det, i stort set fra morgen til aften, hvilket betoed, at alt det man skal se i Blue Mountain laa i dis..... men vi havde en fantastisk tur i 4WD, saa det var det hele vaerd!
En kold gyser

Midt i den dejlige sommervarme i Sydney (paa trods af vi syntes der var smaa koldt med omkring 22-25 grader), traengte vi til at blive rigtig koelet af. Saa vi betalte 30 dollars pr. Pers. (ca. 150 kr), for at komme ind paa baren – (minus) 5 degrees. Vi blev saa ifoert en lang tyk frakke, vatterede sutter paa foedderne og 2 saet vanter paa haenderne. Derefter blev vi lukket ind i en sluse (for at vaenne os til kulden), og saa kom vi ind i selve baren. Vi var udstyrede med en bipper rundt om halsen, som efter 20 minutter ville lyse og vibrere som tegn for, at tiden var gaaet. Husk paa, at vi kom lige fra gaden i shorts og sandaler og bevaeger os ind i 5 minusgrader. Alt inde i baren var lavet af is, inkl. glassene vi fik serveret drinks af – en total COOL oplevelse (og dyr).

Alices By

D. 6. januar satte vi os alle fire ombord paa et Qantas fly til Alice Springs. Flyveturen tog ca. 2,5 time, og tidsforskellen var 1,5 time efter Sydney tid (8,5 time foran DK).

Vel fremme i Alice Springs blev vi moedt af en varmemur udenlige, da vi stod ud af flyet. Vi havde ikke proevet noget lignende – den laa paa omkring 45 grader og stegende sol, og luftfugtigheden var naesten lig 0...

Vi blev hentede af en fra det hostel, hvor vi havde bestilt en tovaerelseslejlighed og vi blev koert dertil ”Elkes Backpackers”. Her gav vi 100 dollars for lejligheden, som bestemt ikke var blevet renoveret siden den blev bygget en gang foer krigen, og hvor airconditionen (som nok var endnu aeldre) ikke havde en chance for at hamle op mod varmen. Saa vi svedte som smaa arbejdsheste, bare af at sidde i skyggen. Saa efter en tur op i byen, maatte vi lige svalke os i poolen (som var omkring 28 grader varm).

 

Alice Springs er en soevnig orkenby, midt ude i ingenting. Men stor nok til at have en MC Donalds, KFC og et stort supermarked der har doegnaabent. Her lever mange aboriginals, og de skiller sig meget ud i samfundet, da mange af dem haenger paa gadehjornerne i en brandert – det er soergerligt at se. Derudover har de nogle ”reservat” ligenende byer rundt omkring Alice Springs.

 

Vi havde besluttet vi ville leje en bil, og da vi over i Vest australien sad og undersoegte mulighederne paa nettet, gik det op for os, at vi skulle have et internationalt koerekort eller en officiel oversaettelse, for at kunne leje en bil. Saa to dage for nytaar, var Dan oppe paa politi stationen ved Palle og Susanne, og med lidt list og tilbageholdelse af visse informationer (som at Dan er bosiddende i DK og ikke i AU), lykkedes det ham at faa lavet et australsk koerekort.

Outbacken og Ayers Rock

Vi lejede saa en stor 4WD (600 dollars for 3 dage), pakkede bilen, fyldte op med 40 liter reserve vand, og gav os saa ud i Outbacken. Der er fire hovedregler naar man begiver sig ud paa en tur i Outbacken, 1) Medbring rigelig med drikkevand, hvis du pludselig strander derude i orkenen i 45 graders stegende sol skal du have vand nok med, da der kan faktisk i vaerste tilfaelde kan gaa dage mellem der kommer andre forbi... 2) Meddel nogen du tager afsted og af hvilken rute (her havde vi udlejningsfirmaet), 3) Forlad aldrig koeretoejet i tilfaelde af, at noget er gaaet galt, vent i/ved bilen, 4) Tank bilen op HVER gang du passerer en tankstation (der kan vaere mange hundrede kilometer mellem dem).

 

Inden vi tog afsted, gik vi paa turistkontoret og koebte en tilladelse (2,5 dollars) til at koere ind i aboriginalland paa vejen.  

Vi koerte af Meereenieloop vest for Alice Springs. Paa denne loop kraever det at man koerer i en 4WD, da vejene mange steder bare er bumlede grusveje.  Ved byen Hermansburg (en lille flaekke, hvor der kun bor aboriginalere) tog vi en afstikker ind i Finke George National Park, hvor vi koerte ned til ”Palm Valley”. Denne tur var i hvert fald med garanti kun mulig med  en god 4WD, da der faktisk bogstaveligt talt ingen vej er. Vi koerte foerst langs en udtoerret flod, og senere i den udtoerrede flod og over stok og sten. Langs turen saa vi masser af vilde heste, men stadig ingen kaenguruer.... – vi har jo fortalt Alice og Steen om alle de kaenguruer der lever her i Australien, men vi har endnu ikke kunnet bevise det...

Efter en times koersel (ca. 20-30 kilometer/timen) var vi fremme i selve Palm Valley, en flot kloefte med en speciel slags palme som kun vokser der. Det var enormt flot at se denne oase af palmer midt inde i dette toerre klippelandskab.

Herefter moedte vi ikke andet i orkenen end tankstationer for ca. hver 150-200 kilometer, og der kunne gaa timer mellem vi saa en bil. Vi koerte igennem et utroligt smukt og meget skiftende landskab og spejdede forgaeves efter kaenguruer, som vi jo havde pralet med der var masser af i Australien. Men de havde aabenbart valgt at holde sig for sig selv, for vi saa kun 3....

Kl. 19.00 ankom vi til King Canyon Resort (lyder betydligt fornemmere end det er), hvor vi lejede os ind paa et 4 sengs vaerelse. Vi lavede mad i faelleskoekkenet og kroeb derefter til kojs, da vi havde en lang dag foran os naeste morgen.  

 

Efter en god morgenmad bestaaende af aeg, poelser, boenner og toast, satte vi kurs mod selve Kings Canyon, som ligger 10 kilometer fra Resortet. Vi valgte ikke at gaa den lange tur oppe paa selve klipperne, da varmen og solen var alt for stegende (saa skulle man have vaeret opppe sammen med solen), istedet gik vi nede i selve kloeften og beundrede dette storslaaende naturfaenomen.

Vi koerte videre mod det store hoejdepunkt ”Ayers Rock”, ogsaa kaldet Uluru (paa aboriginal). Vi noed en medbragt frokost undervejs, og de mange fluer gjorde at maaltidet blev en smule mere proteinrigt, da det ikke kunne undgaas, at der roej en flue eller to med ned.

 

En lille times tid foer Ayers Rock, kunne vi se en stor klippe/bjerg i horisonten, og naar man ikke ved bedre tror man det er Ayers Rock, men i virkeligheden er det en kaempe sten (ligesom Ayers Rock), men den er faktisk 4 meter mindre (hvilket man jo klart kan se naar man saa kommer til Ayers Rock J )....

Vi ankom til Resortet ved Ayers Rock  sidst paa eftermiddagen. Resortet bestaar saa af 5 forskellige hoteller/hostel i alle kategorier og kan rumme i alt 5000 mennesker. Her er supermarked, frisoer, posthus osv. – det virker total absurt naar man har koert saa lang midt ude i ingenting en hel dag, os saa ankommer man til dette turistmekka.

Men vi fandt et vaerelse paa et hostel og da vi havde smidt bagagen af, skyndte vi os ud mod den verdensberoemte sten, som vi kunne se i horisonten (de dyre hotelvaerelser havde altan med udsigt over stenen).

Vi skulle betale 25 dollar (ca. 120 kr) pr. pers. For at koere ind i den nationapark Ayers Rock ligger i. Denne park tilhoerer Aboriginalerne, som har faaet retten over stenen (Uluru), mod den betingelse, at vi hvide maa komme og besoege den. Husk paa, at denne sten er af stor betydning for dette oprindelige folk, mange af deres historier fra droemmetiden moedes her ved denne sten (eller bjerg), og derfor har den hellig status for dem. Men vi hvide har ret til at klatre paa den, hvilket er stik imod folkets tro og overbevisning, og desuden doedsfarligt. Mange er doede efter forsoeget, og naesten dagligt kommer nogen til skade derude – soergerligt at se.

Naa men, paa vej derud koerte vi forbi Olgas, som er en anden stor sten ude i parken. Olgas betyder ”de mange hoveder”, da aboriginalerne syntes den lignede en masse hoveder.

Vi koerte saa ned til Uluru (Ayers Rock), korte rundt om den, gik en tur ved foden af den og saa nogle af de gamle hulemalerier, inden vi koerte ned til udkigsposten, hvorfra man som turist staar paa rad og raekke og observere solnedgangens skaer paa den kaempemaessige sten (man har altid sagt den er verdens stoerste, men for nyelig fandt man en i vestaustralien der er en lille bidte smule stoerre) – og man ser altsaa kun en tredjedel af Uluru over jorden).

Og det var da ogsaa flot at se, hvordan den store sten skiftede farve i takt med skaeret fra den nedgaaende sol i horisonten aendrede sig. Og det lyder jo enormt idyllisk, men oveni dette skal lige tilfoejes, at vi var ved at blive aedt op af fluer, samt varmen var taet paa uudholdelig (omkring 43, hvilket er meget som skandinavisk turist).

Da solen var gaaet ned, skyndte vi os tilbage til Resortet (udlejningsbiler hernede maa ikke koere efter morkets frembrud, pga. den oegede risiko for paakoersel af vildt).

Naeste morgen stod vi op foer solen, og ligesom alle de andre paa resortet (vel omkring 500 – 1000 pers.), satte vi nu kurs tilbage til stenen. For nu skulle vi jo se den i solopgangen. Dette var, syntes vi, en skuffelse i forhold til solnedgangen, men ses skulle det J .  

Nu satte vi saa kurs mod Alice Springs igen (en koeretur paa ca 5-6 timer), da vi skulle tilbage og aflevere bilen.

Vi korte igen gennem orken og saa vildheste og vilde kameler, og et par tankstation/Roadhouse paa vejen.

 

Om aftenen grillede ved nede ved swimmingpoolen sammen med en engelsk fyr, som vi fandt ud led af personlighedsspaltning, hvilket viste sig at vaere rigtig nok. For naeste morgen kunne han ikke huske hvem vi var, eller at han havde tilbragt hele aftenen sammen med os – spoegs faetter J

Oestkysten - Cairns

Laekre strande paa oestkysten, men man maa desvaerre ikke bade mange steder, da der er krokodiller, hajer og farlige "brandmaend"

D. 11/1 var tiden inde for at komme videre i programmet.
Vi var bestemt ikke kede af, at skulle forlade Alice Springs (som som sagt er en lille orkenflaekke fyldt med fulde aboriginals), men uden tvivl besoeget vaerd.

Flyveturen til Cairns tog ca 2,5 time og her var tidsforskellen nu 0,5 time plus (9 timer foran DK). Da vi landede regnede det som bare den – velkommen til den tropiske sommer J . Vi er ankommet midt i regnperioden (ikke fordi her er koldt overhovedet), men det kan regne en del.... - hvilket tilgengaeld goer, at turiststroemmen ikke er saa voldsom igen.

Vi hentede vores bestilte bil hos Budgetcars, en Hyandai Santa Fee. Det var dejlig at temperaturen  nu var faldet til omkring 33 grader, men til gengaeld var luftfugtigheden naermere de 80.

Vi besluttede at blive to naetter i Cairns, inden vi startede vores 2500 kilometer lange tur paa vej tilbage mod Sydney.

Kuranda

Ca. 20 kilometer nord for Cairns ligger Kuranda, en lille hyggelig by oppe i bjergene (som vist hovedsageligt brodfoeder sig paa turister 😎).
Vi tog en kabelbane (verdens laengste paa ca. 8 kilometer) op til byen. Det var et fantastisk syn der moedte os medens vi svaevede henover regnskoven over bjergtoppene. Men man skulle ikke kigge alt for meget ned og taenke over konsekvenserne, hvis ikke kablet holdt....
Tilbage fra Kuranda tog vi The Scenic Railway ned, et gammelt tog der koerer paa klippesiderne og gennem tunneler i bjergene gennem regnskoven og forbi de flotteste vandfald.

Cairns til Townsville
Efter et stykke tid sammen, maatte vi erfarer, at vi ikke kunne sove alle fire i samme rum, da visse personer ikke fik meget soevn 🤭. Derudover har vi taget vores familiaere ture, hvilket formegentlig er et samsurium af blandede personligheder, forskellige forventninger og ikke mindst er Dan og jeg (Louise) gaaet hen og blevet smaa saere (laes "egoistiske) af at gaa "alene" sammen saa lang tid - vi er jo ligesom blevet vant til at goere tingen paa vores facon.
Men vi holder meget af hinanden og nyder hinandens selskab og den laengsel og glaede til vi skulle faa besoeg, er endelig blevet indfriet og det er bare herligt! 😉

Fulde af forventninger og mod paa nye oplevelser hoppede vi ind i bilen og satte kurs mod Townsville 350 kilometer laengere nede af kysten. Vejen derned af Bruce Highway boed paa kilometerlange sukkeroersmarker og frugplantager. Landskabet er enormt frodigt (specielt nu i regnperioden), og man koerer tit over de store floder der loeber oppe fra bjergene eller ude fra havet af.
Vi fandt et hyggeligt motel i Townsville, hvor vi tilbragte to naetter, saa vi havde tid til at udforske omraadet.
Townsville - Rockhampton

Vi ankom sent om eftermiddagen til Townsville, og med vores sedvanlige held i baglommen, var der kongres i byen, saa alle hoteller og moteller meldte om alt optaget... Vi koerte lidt udenfor byen, og da vi passerede et motel der ogsaa moeldte "No Vacancy", gik Dan ind for at sporge om, hvor der maaske kunne vaere mulighed for overnatning. Og tilfaeldigvis havde hun ligepraecis 2 vaerelser ledig, hun havde bare ikke naaet at goere dem rene endnu. Men vi ventede gerne paa det, da alternative var lidt for spaendende til os (at sove i bilen i vejkanten...)

Efter et besoeg i en dyrepark og en vandretur langs strandpromenaden i Townsville, valgte vi at koere videre langs kysten. Turen var paa 755 km., saa der var tale om en mindre dagsrejse.
Den foerste by vi moedte var Ayr, en lille flaekke. Det der var specielt ved denne by var, at her varede julen, i bogstavligste forstand, til paaske. Julepynten var ikke pillet ned og overalt stod der "Merry Christmas" (hvilket senre har vist sig at vaere helt almindeligt rundt omkring i landet).
Vi stoppede ved den kendte Airlie beach, hvor vi fik en dejlig frokost (medbragt i koeleboksen) og kikkede naermere paa de flotte strande og det pulverisernde liv, som denne "turist faelde" kunne tilbyde.
Paa vores videre faerden syd paa aendrede landskabet sig radikalt. Fra tropiske regnskove koerte vi nu ind i mere temperede landskaber, marker fyldt med kvaeg, sletter, oedemarker saa lang oejet raekker. Hvis ikke man har besoegt Australien, droemmer man ikke om de store afstande, samt de oede straekninger, timevis koersel uden at moede andre biler, kort sagt, man foeler sig alene paa landevejen. Til tider proever en emu eller en kaenguru at krydse vejen foran bilen, som det kraever opmaerksomhed at koere. Queensland forsoeger at daemre op for problemet med de lange straekninger, ved at "tapetsere" med skilte, hvor der advares mod at koere traet eller for hoej fart. Overalt er der kors, samt friske blomster, for at markere doedsfaldene i trafikken.

Rockhampton - Boeffernes by
Saa ankom vi til Dans paradis - Rockhampton "Boeffernes by". Vi tog hen til det gamle Great Western Hotel i byen, som er et gammelt hotel med rodeoarena og rigtig western stemning, og her fik maendende saa smagt paa sagerne. Og i foelge deres udsagn, saa er boefferne specielt gode, de smager af mere og er meget moere og saftige.

I hver ende af byen staar der en statue af en kaempe tyr - to forskellige slags. Aarsagen hertil er, at den tidligere borgmester fik lavet en stor statue af den slags tyr han mente er den bedste og da den nye borgmester kom til, mente han, at den anden slags er den bedste, og derfor kom en statue mere. Begge statuer har adskillige gange erfaret at blive "kasteret" af de kvaegavler som har den anden type kvaeg. Saa kan man jo spoerge sig selv om de ikke har vigtigere ting at tage sig til...

Men man er ikke i tvivl om, at vi befinder os i "det vilde vesten" - man kan lugte de store lastbiler med kvaeg lang tid efter de er koert forbi. Og saa er det bare herligt at se de smaa knaegte rende rundt i smaa cowboystoevler, cowboyhat, jeans og skjorte - praecis ligesom farmand.
Emerald - Aedelstenens by

Da vi koerte fra Rockhampton lavede vi en afstikker fra Bruce Highway 250 kilometer mod vest ind i landet. Efter at have koert af oede orkenveje kom vi saa til Emerald – indgangsporten til aedelstenenes mekka. Vi koerte videre ud til Saphire og Rubydale, to soevnige byer, hvor alle aedelstenegraverne befinder sig. Her bor de i blaekhuse og campingvogne og soeger hver dag lykken, ved at grave i orkensandet.

Og nogle er heldige allerede foerste dag, da der faktisk er flere forskellige aedelstene at finde her.

Det var meget sjovt at se det liv de foerer der ude.

 

Paa vejen tilbage ville vi have en kop kaffe og koerte forbi en Tea Garden, og vi drejede ind af vejen som ledte os 1,5 kilometer ind i skoven. For enden af denne oede og meget usle grusvej stod saa et skilt ”Be back soon”. Nu kender vi jo efterhaanden til australiernes ”lige om lidt”, og ”rundt om hjoernet” (og saa ligger det 5 kilometer henne af tre rundkoersler og fire lyskryds J ), saa vi koerte igen....

 

Vores plan var at naa ud til kysten igen til Bundaberg, men tiden indhentede os, og vi maatte soege ly for natten i en mineby ca. 40 kilometer fra kysten.

Her sov vi paa et motel, som ellers var besat af minearbejdere.

 

Airlie Beach

Det rene paradis! J

Dog kan man ikke bade her, da vandet er beboet af krokodiller og livsfarlige brandmaend (Box Jelly fish).

Bundaberg - Rommens by

Kysten ved byen "1770" er fantastisk smuk 😎

Da vi koerte ud til kysten igen gjorde vi stop i byen 1770, som er den 2.e by som Cook lagde til ved i 1770. Selve ”byen” er der ikke meget at raabe hurra for, men der er en fantastisk kystlinje, hvor vi noed vores medbragte frokost (toast, ost og poelse).

Herefter satte vi kurs mod Bundaberg, byen hvor de laver Bundaberg Rom. Her boede vi (Dan og Louise) i en hytte paa en campingplads og Alice og Steen paa motellet lige overfor, da der ikke var flere hytter paa campingpladsen.

Da vi var ved at vaere traette af pasta med tomatsauce og stegt kylling fra Woolworth (Australiens svar paa Foetex), lavede vi mexikanske pandekager med oksekoed. Og som saa mange andre aftener, havde vi da lige vaeret forbi en Liquor store og provienteret lidt oel og vin. Derudover havde vi selvfoelgelig koebt en Bundaberg Rom, en moerk en, som faktisk smager ganske udenmaerket J

Hervey Bay og Fraser Island

Naeste morgen satte vi kurs mod Hervey Bay, som er havnen, hvorfra vi skulle videre til Fraser Island. Men inden vi tog dertil, skulle vi have arrangeret en bil (da man kun maa koere med specielle 4WD derover) og overnatning. Vi fandt et tilbud med bil (en Defender) og tre overnatninger paa resortet paa oen, samt faergebillet og de paakraevede tilladelser, som faktisk var billigere end hvis vi koebte tingene hver for sig. Vi endte med at give 304 (ca. 1500 kr.) dollars pr. pers. For 4 dage alt inkl.

Men vi kunne ikke komme afsted foer naeste dag, saa vi maatte tage en nat i en cabin paa en campingplads inden afgang.

Vi hentede dog bilen som skulle transportere os rundt paa oen i 4 dage, en tusse gammel Landrover Defender, hvor komforten var lig nul. Og saa skulle vi se en video omkring Fraser Island, da det viste sig at vaere serios 4 WD koersel. Alle veje er ren sand (Oeen er verdens stoerste sandoe) og strandkoersel.

Fulde af forventning tog vi med faergen til Fraser Island (ca. 40 min.) naeste morgen, og med det samme vi koerte af faergen, forstod vi, hvorfor man skal have specielle 4wd biler paa oeen.  Vi havde ikke koert i mere end 4 minutter, foer den foerste bil foran os sad fast  i det loese sand, og maatte traekkes fri af en anden bil. Generalt var stor forsigtighed samt rutine, vigtige egenskaber i dette uforserlige terraeng.  Vi skulle krydse oeen for at komme over paa oest siden, hvor resortet og alle ”attraktionerne” befinder sig (samt at man ikke maa koere paa oestsiden i udlejningsbiler). Det var en enormt smuk tur gennem regnskoven af den meget bloede sandvej – kanon oplevelse!

Farten kom ikke over 35 km. i timen og sjaeldent over tredje gear. Selve oeen og dyrelivet var uspoleret paa Fraser, det er det eneste sted i Australien, hvor der lever de oprindelige vilde dingoer (en slags ulvehund).

Store oegler kravler overalt (de kan blive op til flere meter) og masser af farvestraelende papegoejer, som skriger, mens de flyver rundt.

Pga. af tidevand som goer strandkanten smal (svaer at koere paa), maa man ikke koere ved kysten de fire timer midt paa dagen, der ligger omkring tidevandstidspunktet, hvilket gjorde, at vi skulle planlaegge vores ruter noeje inden vi begav os afsted paa ture. Derudover skulle vi holde oeje med smaa fly, der starter og lander paa stranden... J

Havet er desvaerre ikke velegnet til badning, grundet hajer, dog er der naturlige soeer overalt paa oeen og det i sig selv er en oase og gudeligt smukt.

Den sidste dag skulle vi ogsaa besoege en af disse soeer, og vi koerte langs kysten hen til walking tracket derindtil. Vi stillede bilen og startede gaaturen paa 1,8 kilometer. Efter 800 meter gennem skoven kom vi til ren sandoerken, og det maatte vi saa gaa igennem i en kilometer i stegende sol, inden vi ankom til Lake Wabby – en dejlig koelende soe med store fisk, skildpadder og masser og turister J Og vi toevede ikke laenge med at tage den velfortjente dukkert.

 

Efter fire dage paa sandoen, koerte vi igen ind til fastlandet, her blev bilen gennemgaaet, for at sikre vi ikke havde koert i saltvand. Vi fik vores anden bil tilbage og koerte ned langs kysten, mod Brisbane.

 

Steve Irwins Zoo

Naeste dag var vi ca. 100 km. udenfor Brisbane som er Australiens 3 stoerste by, her skulle vi besoege den over entuastiske Krokedillejaeger Steve Irwins zoo, som kort og godt hedder Australien Zoo. Selve parkeringspladsen var dobbelt saa stor som en Bilkas.

 

Vi blev meget overraskede da vi ankom, alt var i perfekt stand, alle dyrene havde utroligt meget plads og der blev taget haand om dem. Generalt meget prof styret. Steve er blevet et ikon i hele verden, dels grundet tv, men ogsaa grundet hans shows som afholdes i en kaempe arena med over 5000 siddepladser midt i hans Zoo.

I arenaen afholdes forskellige shows, det meste af dagen og alt kan ses paa kaempe storskaerme, alt er total gennemtaenkt. Selve dyrene var ligesom en almindelig Australsk Zoo, dog var der Tasmanske Djaevle og verdens staorste Python slange paa 200 kg. Som ernaerede sig bla. ved at saette en hel ged til livs.

Surfers Paradise

Mellem Brisbane og Sydney koerte vi forbi Surfers Paradis paa The Gold Coast – et mekka for de unge og smarte. I udkanten af de store skyskrabere ligger sandstranden med laekkert badevand og langs strandpromenaden gaar den ene laekre unge steg efter den anden. Saa vi skyndte os videre J ...😎

Newcastle og Hunter Valley

Da vi naermede os Sydney gjorde vi stop to naetter ca 150 kilometer udenfor byen, da vi ikke oenskede at bruge flere dage (eller penge) inde i selve Sydney. Vi boede paa et motel i Newcastle og derfra tog vi op og besoegte det store vindistrikt ”Hunter Valley”. Da vi havde koert rundt et par timer, besoegt adskillelige vinerier og proevesmagt masser af dejlige vin og koebt os fattige i diverse vine, portvin og olivienolie, koerte vi ind til byen Newcastle. Dette var en stor skuffelse, da det viste sig at vaere en soevnig gaagade, saa det var hurtig overstaaet J
Men vi havde da faaet fat paa et par rigtig gode flasker vin vi kunne dele den sidste aften sammen. Som I kan se paa billedet, har Alice favnen fuld af vin 😎

Den svaere afsked...

D. 28 var det saa tid til at sige farvel. Den maaned vi havde ventet saa laenge paa, var allerede ved sin ende. Det er helt vildt som tiden kan flyve afsted.
Vi ankom til Sydney lufthavn omkring middagstid, hvor vi afleverede den lejede bil. Vi spiste frokost og drak kaffe og kl. 15.00 var tiden inde.... Alice og Steen skulle tjekke ind til deres fly mod Hong Kong, hvor de har tre dage, inden de saetter kurs mod Koebenhavn.

Og det gjorde ondt, det var faktisk svaerere end da vi skiltes ad i Kastrup.... Det kostede en hel del taarere, og til sidst maatte vi bare gaa fra dem i lufthavnen, da det blev for meget.

Ved siden af os sad en ung mor med sin lille ammende baby, og da hun saa Louise og Alice tudende om halsen paa hinanden, begyndte hun selv at tude og fortalte, at hun selv er rejst fra sin mor i Brasilien, og at se os vaekkede minder om da de tog afsked – hun har ikke set hende siden – og ja, hun var helt knust.... Det gjorde ikke ligefrem farvel seancen nemmere...

Vi gik tilbage til Mercure lufthavns hotel, hvor vi har en overnatning, inden vi imorgen (29/1) flyver videre til Melbourne. Og kl. 18.00 stillede vi os ud til panoramavinduet og kunne se Alice og Steens fly lette med kurs mod Hong Kong, hvilket bestemt ikke gjorde Louises taarestroem mindre eller de smaa fedtede fingre paa ruden, hvor hun stod og kiggede efter sin mor flyve afsted. 🤔

Melbourne

Efter ca. 5 timers soevn ovenpaa afskeden med Alice og Steen, var det tid for afgang til Melbourne. Vi floej fra Sydney kl. 6.00 om morgenen, og skulle lande i Melbourne ca. 1,5 time senere. Da tiden var inde for, at vi skulle have landet, men der stadig ikke var sket noget, meddelte kaptajnen, at vi laa i luftrummet over Melbourne, men ikke kunne faa landingstilladelse (grundet roeg fra skovbrande). Kaptajnen meddelte, at vi nu ville cirkulere i et kvarters tid, hvorefter vi maatte vende tilbage til Sydney, da vi var ved at loebe toer for brandstof...

Saa en times tid efter var vi igen paa jorden i Sydney. Flyet blev tanket og efter en times tid paa jorden (vi skulle blive i flyet), lettede vi igen med kurs mod Melbourne. Og denne gang lykkedes det J

Vi var altsaa i Melbourne omkring frokosttid.  Vi maatte gaa en tur i byen inden vores hotelvaerelse var klart, og da de ringede at vi nu kunne checke-in, skyndte vi os op paa vaerelset og saa laa vi ellers flade paa ryggen foran tv’et resten af dagen...

Vi havde nu to dage i Melbourne, inden vi skulle videre til New Zealand. Vi fandt ikke byen specielt spaendende, lidt smudsig og smaakriminel (ifoelge den altid skeptiske Dan, der ser tyveknaegte overalt) J .

Og vi maatte erkende, at Melbourne har fire aarstider paa en dag, og at temperaturen generelt ligger en del grader under, hvad vi nu havde vaendet os til (fra 35-40 grader til omkring 23 grader). Saa shorts og sandaler skulle skiftes ud med knickers, sko og en langaermet (ja, man bliver hurtigt forvaent med varmen).

 

At koere paa egen haand i Australien

Foerst og fremmest var vi i syv sind omkring hvilken form for koeretoej vi skulle vaelge til vores tur ned af oestkysten.

Foerst havde vi overvejet en autocamper, men det viste sig at blive alt for dyrt (ca. 30.000 kr for en maaned) og desuden ville der vaere veje vi ikke kunne koere paa med en saadan.

Vi valgte derfor at leje en stor 4WD i Alice Springs, saa vi kunne koere i det svaere terraeng ude i oerkenen, hvor en almindelig bil i hvertfald ikke kan/maa koere. Dette var ogsaa en dyr fornoejelse (de biler der maa koere i saadant terraeng er meget dyre at leje).

Ned af kysten var det ikke noedvaendigt med en 4WD, saa vi researchede lidt paa nettet og fandt til sidst frem til et godt tilbud paa en Hyandai Santa Fee til 7500 kr. for 17 dage – en god bil med god plads. Den eneste der havde lidt problemer med pladsen var Steen, som faktisk ikke kunne vaere der J Han syntes bedre om den Landcruiser vi havde oppe i Alice Springs, der var plads i.

Da vi skulle over paa Fraser Island, maatte vi leje en anden bil, da Santa Fee’en ikke maa koere derovre. Vi fik fat paa en gammel Defender. Perfekt bil til foremaalet, men I maa ikke spoerge Alice og Louise og comforten paa bagsaedet, da denne var Ikke eksisterende....Vi kom af med ca. 5000 kr. for bil, hotel, faerge og diverse tilladelser i 4 dage – ikke billigt, men det var det billigste vi kunne finde...

 

Naar man lejer bil i Australien er der visse restrektioner. For eksempel gaelder forsikringen ikke, hvis man koerer efter moerkets frembrud, og ligesaa maa man kun koere paa alsfaltvej, medmindre du koerer i en off-road 4WD (ligesom den vi havde i Alice Springs og Fraser Island).

 

Eftersom vi var i almindelig bil, maatte vi finde ly for natten paa motel/cabins paa campingpladser, hvor der var koekken, da vi gerne ville spare de penge i forhold til at gaa ud og spise hele tiden. Et motelvaerelse for 2 personer ligger paa omkring 350-400 kr. per. nat, hvor en cabin paa en campingplads ligger paa omkring 250-300 kr. pr. nat (og her kan man faktisk bo 4-6 personer.

Derudover koerte vi rundt med en koeleboks med mad, saa vi hurtigt og billigt kunne smoere en toastmad med poelse og ost J

For at spise ude i Australien kan hurtigt blive en dyr fornoejelse, da priserne er omkring samme niveau som i DK.

 

Vejene i Australien er generelt i god stand, men meget smalle. Ude paa de mere oede kanter er kvaliteten heller ikke altid i top, og visse veje er som sagt kun for 4WD. I Vest skal man virkelig passe paa om aftenen, hvor kaenguruerne vaagner op fra varmen, og hopper gladeligt ud paa vejen foran bilerne, hvor vejene i Oest er mere oede og fri for kaenguruer til Alices store skuffelse. Hun havde saadan glaedet sig til at se dette forunderlige dyr, som vi havde fortalt saa meget om hoppede rundet overalt – jeg tror hun kan taelle paa sine fingre hvor mange hun naaede at se...

 

Benzinen i Australien er generelt billig i forhold til DK, omkring 6-7 kr. pr. liter. Dog en anelse dyrere jo laengere ud fra storbyerne man kommer. Diesel er lidt dyrere end benzinen (helt omvendt af hvad vi er vant til).

Man skal taenke over sin benzinbeholdning naar man koerer oede steder, da der kan vaere meget langt (flere hundrede kilometer) mellem tankstationerne, og de har (specielt i vest) lukket efter moerkets frembrud. Og selvbetjeningsautomater med kort betaling er ikke kommet til Australien endnu... J Vi har proevet at maatte sidde og vente paa at tankstationen aabnede igen.

Benzinstationerne er ude i de omrrader, hvor aboriginals bor, laast af pga. af, at de sniffer den. Desuden maa man ikke medbringe alkohol eller spraydaaser i disse omraader, da de ogsaa meget gerne vil have fingrene i dette.

 

Naar man spoerger en australier om vej og han svarer ”just around the corner” eller ”just down the road”, skal man lige vaere opmaerksom. For det kan sagten betyde ”3 kilometer laengere nede af vejen, rundt om 7 hjoerner, 2 lyskryds” osv. Vi har dog ogsaa proevet, at vi tolkede ”just around the corner” som lige beskrevet, hoppede ind i bilen, klar til at koere ned af gaden, og saa laa det helt bogstaveligt lige rundt om hjoernet....


Naar en Australier spoerger til, hvor man kommer fra, og man svarer Danmark, er den foerste kommentar "Mary". De er saa stolte af 'deres princesse' og den lille ny prins. Vi saa ogsaa om barnedaabet i tv og alle ugeblade foelger trofast med i det danske kongehus.